Αμπελοπούλια, τα απαγορευμένα

Αμπελοπούλια, τα απαγορευμένα

Μη χαμογελάς και να λιγουρεύεσαι… Σε αυτό το άρθρο σήμερα θα κοιτάξουμε λίγο διαφορετικά το θέμα απ' ό,τι παρουσιάζεται κατά διαστήματα στις εφημερίδες και αλλού.

Ας θυμηθούμε τον αγώνα ενάντια στις γούνες. Πώς κάποιοι «ακραίοι» πριν από χρόνια ξεκίνησαν να ουρλιάζουν σε κυρίες που ντύνονταν με γούνες. Ωραίο και ζεστό πράγμα η γούνα και παλιά ο κόσμος τις φορούσε για να ζεσταθεί. Πλέον έγινε εμπόριο και χιλιάδες, αν όχι και εκατομμύρια, ζώα σφαγιάζονται κάθε χρόνο. Ως αποτέλεσμα κάποια είδη όπως η τίγρη και οι φώκιες να απειλούνται με αφανισμό και να τρέχουμε τώρα να τις προστατέψουμε με διεθνείς νομοθεσίες και κανονισμούς.

Το ίδιο συνέβη και με το ελεφαντόδοντο. Πόσοι ελέφαντες νεκροί για αυτή την πολυτέλεια! Τελικά πάμε να τους εξαφανίσουμε κι αυτούς. Για τις φάλαινες; Έχει κάποιον που διαφωνεί με τον αγώνα ενάντια στα φαλαινοθηρικά; Όλα αυτά προέρχονται από ένα και μόνο πράγμα: την ανθρώπινη απληστία και το πάθος για χρήμα. Οι πρακτικές που ασκούσαν παλιά οι πρόγονοί μας για να επιβιώσουν, σήμερα μετατρέπονται σε εμπόριο εκατομμυρίων δολαρίων. Παλιά λέω, όταν οι πρόγονοί μας ζούσαν αρμονικά με τη φύση και αντλούσαν φυσικούς πόρους για να ταΐσουν τα παιδιά τους. Σήμερα κάπως λιγουλάκι το καβαλήσαμε το καλάμι, δεν λέτε;

Και τα αμπελοπούλια; Τι παίζει με αυτά και τι σχέση έχουν με τον ελέφαντα και την τίγρη; Η παγίδευση αμπελοπουλιών ξεκίνησε στην Κύπρο στο παρελθόν, όταν οι άνθρωποι δεν είχαν να φαν. Οι μέθοδοι που χρησιμοποιούνται όμως για την παγίδευσή τους είναι μη επιλεκτικές. Δηλαδή ό,τι περάσει από εκεί πιάνεται. Από το πιο σπάνιο μέχρι το πιο κοινό πουλί. Δηλαδή για να το πούμε ξεκάθαρα: όταν βάζεις ένα δίκτυ ή ξόβεργα, μπορεί να σκοτώσεις ακόμη πουλιά που απειλούνται με εξαφάνιση ανά το παγκόσμιο. Κι όπως νομίζω συμφωνούμε όλοι, τα αμπελοπούλια δεν παγιδεύονται πλέον για λόγους επιβίωσης. Αντίθετα, έχει γίνει παράνομο αφορολόγητο επάγγελμα από μερικούς, σε «βιομηχανική» κλίμακα, για να τρώνε κάποιοι άλλοι μεζεδάκια στα εστιατόρια και σε μυστικά πάρτι σε σπίτια.

Ο κανόνας της προσφοράς και της ζήτησης καθιστά υπαίτιο τον όποιο καταναλωτή αμπελοπουλιών για μια τεράστια οικολογική καταστροφή. Γιατί απλά, αν δεν τρώει κανένας αμπελοπούλια, τότε οι παράνομοι παγιδευτές θα σταματήσουν να παγιδεύουν. Οικολογική καταστροφή; Ας δούμε κάποια νούμερα. Σύμφωνα με συνεχείς καταμετρήσεις του Πτηνολογικού Συνδέσμου Κύπρου η μη επιλεκτική φύση των διχτύων και ξόβεργων έχουν ως αποτέλεσμα να πιάνονται πάνω από 150 είδη πουλιών, ανάμεσα στα οποία είναι και πολλά απειλούμενα είδη. Ο αριθμός πουλιών που παγιδεύονται είναι δραματικός, γύρω στα 2 εκατομμύρια πουλιά το χρόνο, και αυτό μόνο στην Κύπρο. Που αποτελεί μεταναστατευτικό σταθμό μεταξύ Ευρασίας και Αφρικής για εκατομμύρια πουλιά κάθε χρόνο.

Για αυτό να έχεις στα υπόψη ότι την επόμενη φορά που θα δελεαστείς να φας αμπελοπούλια, προκαλείς τεράστια ζημιά στο περιβάλλον. Άσε που γεμίζεις με χοληστερόλη τον οργανισμό σου και ξοδεύεις και σημαντικά λεφτά εν μέσω οικονομικής κρίσης.

Η επόμενη ερώτηση είναι αναμενόμενη. Και αν χαθούν τα αμπελοπούλια; Αν χαθούν τα υπόλοιπα μεταναστευτικά πουλιά που σκοτώνονται; Αν χαθούν οι ελέφαντες, οι τίγρεις ή οι φάλαινες; Τάχα; Ας παν στο καλό, θα μας κάνει ο Spielberg ταινίες να τα βλέπουμε. Μα έλα που δεν πάει έτσι. Χωρίς τη βιοποικιλότητα (δηλαδή το σύνολο των φυτών και ζώων) δεν υπάρχει άνθρωπος. Αν τα εξαλείψουμε, τότε οι ισορροπίες των οικοσυστημάτων θα καταρρεύσουν και θα βρούμε τεράστιους μπελάδες. Σίγουρα θα έχεις ακούσει ότι αν χαθούν οι μέλισσες και μόνο αυτές, τότε δεν θα μπορούμε να παράγουμε φρούτα για να μας ταΐζουν ικανοποιητικά όλους.

Στον κόσμο υπάρχουν συνολικά περίπου 200 χώρες. Αν μέσω αυτής της ασύδοτης συμπεριφοράς η κάθε χώρα εξαλείψει ας πούμε 5 είδη, τότε σε χρόνο μηδέν εξαλείψαμε 1000 είδη από τον πλανήτη. Και δεν είναι αστείο. Τα νούμερα ειδών που χάνονται ανά το παγκόσμιο αυξάνονται συνεχώς και ανησυχητικά λόγω της αλόγιστης υπερεκμετάλλευσης των φυσικών μας πόρων.

Ένα παλιό ινδιάνικο ρητό λέει: «Όταν το τελευταίο δέντρο καεί, ο τελευταίος ποταμός ρυπανθεί και πεθάνει το τελευταίο ψάρι, τότε ο άνθρωπος θα διαπιστώσει πως δεν μπορεί να τραφεί με χρήματα».

Όταν όμως η ινδιάνικη προφητεία εκπληρωθεί και κοιτάξουμε πίσω να δούμε ποιος τα διέλυσε όλα, δεν θα υπάρχει ένας σημαντικός υπαίτιος. Υπαίτιος θα είναι και ο μεγαλογαιοκτήμονας στον Αμαζόνιο που ξεριζώνει δέντρα, η σουσού της διπλανής πόρτας που φορά γούνες από σπάνια ζώα, αλλά και ο λαίμαργος Κυπραίος που από άγνοια τρώει τις δωδεκάδες αμπελοπουλιών αβέρτα!

Εσύ πλέον έμαθες όμως ε; Δεν θα ξαναφάς αμπελοπούλια. Και σίγουρα δεν θα ξενιτευτείς λόγω κρίσης στην Ιαπωνία για να δουλέψεις σε φαλαινοθηρικά!English
Greek