Βιβλική Σημασία

Βιβλική Σημασία

γράφει ο Λεύκιος Σεργίδης - Ίδρυμα Terra Cypria

«… και πτηνά ας πετάνε πάνω από τη γη, στο θόλο του ουρανού»,

(Γένεσις α' 20)

 

Ο άνθρωπος από αρχαιοτάτων χρόνων θαύμαζε την ικανότητα των πουλιών να πετούν. Προσπάθησε και ο Ίκαρος αλλά κάτι πήγε λάθος στην πορεία. Παράδειγμα του αρχαίου θαυμασμού είναι και ο Όμηρος, αφού στην «Ιλιάδα» παρομοιάζει τον Τρωικό στρατό σαν τα κοπάδια των Γερανών όταν προσπαθούν να αποφύγουν το χειμώνα και τις νεροποντές.

Οι αρχαίοι τότε ήταν πιο κοντά στη φύση και παρατηρούσαν καθημερινά τις διάφορές της ομορφιές. Η αποδημία των πουλιών αποτελεί πράγματι ένα από τα πλέον εντυπωσιακά φαινόμενα του ζωικού βασιλείου.

Από τα 10.000 συνολικά πουλιά που υπάρχουν στον κόσμο τα 1.800 είναι αποδημητικά. Η μετανάστευση των πουλιών γίνεται συνήθως με πορεία μαθηματικής ακρίβειας ακολουθώντας διαδρομές από ψυχρότερα προς θερμότερα κλίματα, κυρίως λόγω της διαθεσιμότητας σε τροφή. Δηλαδή κάποια πουλιά φωλιάζουν σε συγκεκριμένη περιοχή και όταν χειμωνιάζει μετακινούνται σε θερμότερες περιοχές, κυρίως από τα Βόρεια προς τα Νότια και πίσω.

Η ικανότητα των πουλιών να μη χάνονται αποτέλεσε αντικείμενο θαυμασμού αλλά και μελέτης από πολλούς επιστήμονες. Αφού καταρρίφθηκε η θεωρία ότι τα πουλιά είχαν ανακαλύψει από την αρχαιότητα το GPS και το Google Maps, σύγχρονες μελέτες έδειξαν ότι έχουν τη δυνατότητα να προσανατολίζονται με το μαγνητικό πεδίο της Γης. Επίσης, φαίνεται ότι χρησιμοποιούν ως σημείο αναφοράς τη θέση του ήλιου και των αστεριών, αφού κάποια είδη μεταναστεύουν μέρα και κάποια νύχτα.  Ακόμα χρησιμοποιούν και τη μορφολογία του εδάφους, των ποταμών, λιμνών και των βουνών.

Οι αποστάσεις που καλύπτουν τα πουλιά κατά την αποδημία τους, πολλές φορές μπορεί να είναι και χιλιάδες χιλιόμετρα, με αποκορύφωμα ένα θαλασσοπούλι (Puffinus griseus) που καταγράφηκε να μεταναστεύει 64.000km! Η αποδημία των πουλιών μπορεί να διαρκεί από μερικές εβδομάδες μέχρι και τέσσερις μήνες και αναπτύσσουν ταχύτητες από 25 μέχρι 80 km/h. 

Η Κύπρος, λόγω τη γεωγραφικής της θέσης, εκτός του ότι αποτέλεσε και αντικείμενο πόθου από τους μισούς λαούς του κόσμου, αποτελεί και έναν εξαιρετικό μεταναστευτικό σταθμό για πολλά είδη πουλιών. Η θέση της αποτελεί ένα εξαιρετικό σημείο μεταξύ Ευρασίας, Αφρικής και Μέσης Ανατολής και ως αποτέλεσμα από τα 408 συνολικά πουλιά που καταγράφηκαν στο νησί μας, μόνο τα 54 είναι μόνιμοι κάτοικοι. Τα υπόλοιπα είτε έρχονται για να ξεχειμωνιάσουν, όπως τα φλαμίνγκο, είτε για να γεννήσουν τα μικρά τους, όπως τα χελιδόνια, είτε σταματούν για λίγο για να ξεκουραστούν και συνεχίζουν το ταξίδι τους, όπως κάποιοι γερανοί. Η πλούσια αυτή ποικιλία σε πουλιά του νησιού μας έχει ως αποτέλεσμα, αν και δεν είναι ευρέως γνωστό, πάρα πολλοί τουρίστες να μας επισκέπτονται μόνο και μόνο για να παρατηρήσουν πουλιά, ε και να πιούν και καμιά «μπιρούα» στην παραλία!

Πριν την αρχή της μετανάστευσης πολλά πουλιά μπαίνουν σε ένα παράξενο στάδιο υπερφαγίας, οπότε, όπως αντιλαμβάνεστε, τρώνε μέχρι σκασμού! Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να αποθηκεύουν μεγάλες ποσότητες λίπους στο σώμα τους και το βάρος του να αυξάνεται μέχρι και δύο φορές σε κάποια είδη. Αυτό τα κάνουν για να αποθηκεύουν ενέργεια για τη μετανάστευση.

Η παράνομη παγίδευση αποδημητικών πουλιών που διεξάγεται στην Κύπρο έχει ως αποτέλεσμα εκατοντάδες χιλιάδες πουλιά να θανατώνονται ανεξέλεγκτα κάθε χρόνο. Είναι μη επιλεκτική μέθοδος, δηλαδή μπορεί να θανατώσει από το πιο κοινό μέχρι το πιο σπάνιο είδος και ως αποτέλεσμα για μια «φίζα αμπελοπούλια», να σκοτώνονται είδη που μπορεί να απειλούνται προς εξαφάνιση ανά το παγκόσμιο.

Μια απλή επίσκεψη στη φύση αυτές τις μέρες, οπότε υπάρχει έντονη αποδημία, θα σας καταπλήξει! Κάντε μια βόλτα στο Κάβο Γκρέκο, στην Αλυκή Λάρνακας, στην Αλυκή Ακρωτηρίου και σε άλλους υγρότοπους της Κύπρου και δεν θα πιστεύετε στα μάτια σας με τον πλούτο πτηνών του νησιού μας!

«…και είπε προς αυτούς ο Θεός, Αυξάνεσθε και πληθύνεσθε και γεμίσατε την γην και κυριεύσατε αυτήν, και εξουσιάζετε επί των ιχθύων της θαλάσσης και επί των πετεινών του ουρανού και επί παντός ζώου κινουμένου επί της γης» (Γένεσις α΄28)

Έχουμε και οδηγίες από ψηλά να προστατέψουμε το περιβάλλον! Ας τις τηρήσουμε.



English
Greek