Η βιοποικιλότητα δεν είναι μόνο για τους περιβαλλοντιστές ή τους βιολόγους

Η βιοποικιλότητα δεν είναι μόνο για τους περιβαλλοντιστές ή τους βιολόγους

Μάθετε τα πάντα

Ακούμε όλο και συχνότερα ότι η βιοποικιλότητα είναι πολύ σημαντική αλλά ίσως έιναι κάτι που αφορά τους ειδικούς και σίγουρα όχι εμάς που ζούμε στις πόλεις μέσα στο τσιμέντο και την άσφαλτο. Ψες λοιπόν καθόμουνα στη βεράντα του διαμερίσματος μου και χαζεύοντας τη λάμπα του δρόμου με χιλιάδες κουνούπια να την πολιορκούν πρόσεξα ένα μαύρο πτερωτό ον  σαν μικρό πουλι να περνά αστραπιαία από δίπλα. Παρατηρώντας πιο προσεκτικά μετά από καμμιά εικοσαριά πετάγματα διπίστωσα ότι ήταν μια μικρή πεινασμένη νυχτερίδα που καταβρόχθιζε κουνούπια. Μα οι νυχτερίδες υπάρχουν στις πόλεις; Γιατί μέχρι σήμερα νόμιζα ότι ζούσαν μόνο σε κάτι σπηλιές μέσα στα βουνά, όπως βλέπουμε συνήθως στις ταινίες. Άνοιξα λοιπόν το ιντερνετ και άρχισα να διαβάζω μανιωδώς για τη βιοποικιλότητα που μπορούμε να στηρίξουμε στο κήπο ή το μπαλκόνι μας με  πολύ απλά πράγματα.

Για παράδειγμα το ξέρατε ότι φυτεύοντας χρυσάνθεμα που ανθίζουν το φθινόπωρο πρόσφερετε πολύτιμο νέκταρ  στις μέλισσες σε μια εποχή που δεν θα έιχαν άλλη πηγή τροφής. Δημιουργήσετε λέει ένα βραχόκηπο σε μια γωνιά του κήπου σας και τότε εκεί θα βρούν καταφύγιο μικρές σαύρες  και θα αναπτυχθούν όμορφα  παχύφυτα ή κάκτοι που δεν χρειάζονται συχνό πότισμα.

Αν θέλετε να βοηθήσετε περισσότερο τη βιοποικιλότητα γεμίστε ένα πιάτο με νερό στη βεράντα σας ή δημιοργήστε μια μικρή λιμνούλα στο κήπο σας. Θα βλέπετε τότε χελιδόνια, σπουργίτια ακόμα και μελισσοφάγους να επισκέπτονται το κήπο σας συχνά για να πιουν νερό ή και να κάνουν το πρωινό τους μπάνιο. Τι πιο ωράιο να ακούτε τα όμορφα τραγούδια τους πρωϊ  σαν πίνετε τον καφέ σας αντί τις πρωινές ειδήσεις . Μπορείτε ακομα να φυτέψετε φρουτόδεντρα και να τοποθετήσετε μικρές ξύλινες φωλιές στη στέγη σας οπότε η  φιλία σας με τους φτερωτούς επισκέπτες σας θα εδραιωθεί ακόμα περισσότερο. Μην παραξενετείτε ακόμα να ακούσετε κουαξ- κουάξ γιατι πιάσατε φιλίες με μικρά χαρούμενα βατραχάκια που τρελλένονται για βουτιές στα νερά της λιμνούλας σας.
Δεν θα πιστεύατε ποτέ όμως ότι και οι ταπεινοί γεωσκώληκες  έχουν πολύ σημαντικό ρόλο γιατί τρωγοντας τα σαπισμένα φύλλα παράγουν κομπόστα που χρησιμοποιείται σαν θρεπτικό φυτόχωμα για τις γλάστρες σας .Επίσης μπορούν να αποτελέσουν τροφή για τους φτερωτούς σας φίλους και άλλα ζώα. Δεν εχετε παρά να μην καθαρίζετε τελείως το κήπο σας από τα πεσμένα φύλλα αλλά να τα κάνετε σωρό σε μια γωνιά. Ή ακόμα να πάρετε έναν κομποστοποιητή όπου θα τοποθετείτε όλα τα απορρίμματα του κήπου σας και τα υπολείμματα από φρούτα και λαχανικά της κουζίνα σας. Τα υπόλοιπα αφήστε τα στους γεωσκώληκες!

Η βιοποικιλότητα λοιπόν δεν είναι μόνο για τους περιβαλλοντιστές ή τους βιολόγους. Ζούμε και αποτελούμε κι εμείς μέρος της και το μόνο που χρειάζεται είναι να ανοίξουμε τα μάτια και τα αυτιά μας για να την ανακαλύψουμε. Η ομορφιά της είναι απίστευτη και η προσφορά στην ζωή μας ανυπολόγιστη. Ας κουνήσουμε λίγο το μικρό μας δακτυλάκι και θα δούμε μικρά θαυμαστά  όντα που μας προσφέρουν τόσα πολλά και ζητούν ελάχιστα από  εμας.

Πηγές: Royal Horticultural Society

Δείτε το δημοσιευμένο άρθρο ΕΔΩEnglish
Greek