Οι νυχτερίδες είναι βαμπίρ και σου πίνουν το αίμα;

Οι νυχτερίδες είναι βαμπίρ και σου πίνουν το αίμα;

Οι νυχτερίδες είναι επικίνδυνες για τον άνθρωπο; Για ποιο λόγο κάποιοι αντιτίθενται στην παράνομη παγίδευση αμπελοπουλιών; Τι είναι η βιοποικιλότητα; Ποια είναι τα κύρια περιβαλλοντικά προβλήματα; Την άποψη των Κυπρίων για τα πιο πάνω θέματα καταδεικνύει έρευνα που πραγματοποιήθηκε για το έργο BIOforLIFE από την εταιρεία RAI Consultants Ltd με δείγμα 602 ενήλικα άτομα σε παγκύπριο επίπεδο. Ολόκληρη η έρευνα υπάρχει δημοσιευμένη στην ιστοσελίδα του έργου (www.cyprusbiodiversity.eu/βίντεο). Πιο κάτω αναφέρονται μερικά από τα κύρια συμπεράσματα της έρευνας.

Οι νυχτερίδες σού πίνουν το αίμα και κολλάνε στα μαλλιά σου

22% των γυναικών πιστεύουν ότι οι νυχτερίδες πίνουν το αίμα μας ή κολλάνε στα μαλλιά μας. Στην πραγματικότητα όχι μόνο δεν είναι επικίνδυνες για τον άνθρωπο οι νυχτερίδες, αλλά εκτελούν και χρήσιμες υπηρεσίες.

Στο νησί μας μπορείς να συναντήσεις 19 είδη νυχτερίδων, εκ των οποίων τα 18 είδη είναι εντομοφάγα και ένα είδος είναι φρουτοφάγο. Η Κύπρος είναι η μοναδική ευρωπαϊκή χώρα που φιλοξενεί τη φρουτονυχτερίδα και έχουν απομείνει λιγότερες από 800. Το είδος αυτό συμβάλλει στη διασπορά των ειδών (αποβάλλοντας τα κουκούτσια από τα ώριμα φρούτα που τρέφεται) και συντείνει στη μείωση βλαπτικών εντόμων που αναπτύσσονται στα ώριμα φρούτα που σαπίζουν. Από την άλλη, μια εντομοφάγος νυχτερίδα μπορεί να καταναλώσει μέχρι και 3.000 έντομα σ΄ ένα βράδυ, ρυθμίζοντας φυσικά τον πληθυσμό των εντόμων.

Αν είχατε μια χελωνίτσα, τι είναι το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε γι΄ αυτήν;

40% των ερωτηθέντων απάντησαν να την αφήσουν ελεύθερη στη φύση. Στην πραγματικότητα αυτό είναι ό,τι πιο καταστρεπτικό μπορεί να συμβεί για την τοπική πανίδα του νησιού μας. Κάποια είδη, τα λεγόμενα χωροκατακτητικά, είναι πολύ ανταγωνιστικά σε κάποιες περιπτώσεις και μπορεί να βλάψουν ανεπανόρθωτα τα τοπικά είδη. Γι΄ αυτό πρέπει να διασφαλίσουμε ότι τα κατοικίδιά μας είναι σε ασφαλές μέρος και δεν μπορούν να διαφύγουν από λάθος στη φύση.

Οι ηλικιωμένοι και οι γυναίκες δεν τρώνε αμπελοπούλια

94% των γυναικών δηλώνει ότι δεν τρώει αμπελοπούλια και 30% των ερωτηθέντων ότι μας τα απαγορεύει η Ευρώπη ή οι περιβαλλοντιστές είναι ακραίοι. Μόνο 33% γνωρίζει ότι ο τρόπος που γίνεται η σύλληψη των αμπελοπουλιών σκοτώνει πολλά διαφορετικά είδη. Η χρήση δικτύων και ξόβεργων είναι μη επιλεκτικές μέθοδοι παγίδευσης, επομένως μπορούν να παγιδευτούν μαζικά από τα πιο κοινά μέχρι τα πιο σπάνια είδη πουλιών και να βρουν οδυνηρό θάνατο.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΚΟΥΤΣΟΦΤΑ
Ίδρυμα Terra Cypria

Δείτε το δημοσιευμένο άρθρο ΕΔΩEnglish
Greek