Παραδοσιακή παρανομία η θήρευση αμπελοπουλιών

Παραδοσιακή παρανομία η θήρευση αμπελοπουλιών

Οι διαστάσεις της παράνομης παγίδευσης άγριων πτηνών στην Κύπρο

Σύμφωνα με στοιχεία του Πτηνολογικού Συνδέσμου, κάθε χρόνο 2,5 εκατομμύρια πτηνά ενδέχεται να είναι θύματα της παράνομης παγίδευσης

Η ΕΠΙΤΡΟΠΟΣ Διοικήσεως ζητεί όπως το κράτος επιδεικνύει σταθερά μηδενική ανοχή επί του θέματος


Η παράνομη παγίδευση αμπελοπουλιών με ξόβεργα και δίκτυα παραμένει μια ανοικτή πληγή για τα κυπριακά δεδομένα. Πόσω μάλλον όταν αυτή η παρανομία στηρίζεται στις… πλάτες της ίδιας της πολιτείας. Επί τούτου, η Επίτροπος Διοικήσεως Ελίζα Σαββίδου, σε Έκθεσή της για το θέμα, κατόπιν υποβολής παραπόνου από πολίτες εκ μέρους δύο οργανώσεων, ήταν κατατοπιστικότατη:

«Η πολιτική των αρμοδίων Αρχών για μηδενική ανοχή πρέπει να είναι σταθερή, χωρίς παρεκκλίσεις ή ελαστικότητα και να περάσει οριστικά από το στάδιο της διακήρυξης στην πρακτική υλοποίηση, ανεξαρτήτως των εντάσεων ή αντιδράσεων που πιθανόν να προκύψουν ξανά ή της μαζικότητας οποιωνδήποτε διαμαρτυριών, ακόμα και αν επιδοκιμάζονται από το κοινό».

Όμως, όσο κι αν η πολιτική του κράτους είναι αυστηρή σε αυτό το θέμα, εάν ο κάθε Κύπριος δεν αντιληφθεί ότι η παγίδευση, θήρευση, κατοχή, πώληση ή έκθεση προς πώληση αμπελοπουλιών είναι παράνομη, το πρόβλημα θα συνεχίζεται και θα διαιωνίζεται.

Επ' ευκαιρία της συγκεκριμένης Έκθεσης, η εκπομπή «Ανοικτή Γραμμή» φιλοξένησε πρόσφατα τη Λειτουργό του Γραφείου Επιτρόπου Διοικήσεως Μαρία Τσότση, τον Επιστημονικό Συνεργάτη δύο οργανώσεων κατά της λαθροθηρίας πουλιών Κλείτο Παπαστυλιανού και τον Πρόεδρο του Παγκύπριου Συνδέσμου Αειφόρων Μεθόδων Θήρευσης Σταύρο Νεοφύτου, για συζήτηση του θέματος. Η εκπομπή έδωσε την ευκαιρία στους καλεσμένους να προβάλουν τα επιχειρήματά τους και να ξεκαθαρίσουν τις αλήθειες γύρω από το θέμα της παγίδευσης πουλιών με δίκτυα και ξόβεργα.

Προστατευόμενο είδος

Στο πλαίσιο της συζήτησης που έγινε πρόσφατα στην εκπομπή «Ανοικτή Γραμμή», η Λειτουργός του Γραφείου Επιτρόπου Διοικήσεως Μαρία Τσότση υπέδειξε πως το αμπελοπούλι είναι προστατευόμενο είδος και απαγορεύεται η θύρα του.

Αναφερόμενη, μάλιστα, στον «Περί Προστασίας και Διαχείρισης Άγριων Πτηνών και Θηραμάτων Νόμο», τόνισε πως βάσει του Παραρτήματος VI του εν λόγω νόμου, «το είδος αμπελοπούλι περιλαμβάνεται μεταξύ των άλλων προστατευόμενων ειδών πτηνών, σε σχέση με το οποίο απαγορεύεται η φόνευση, σύλληψη, κατοχή, πώληση ή έκθεση προς πώληση».

Θα συνεχίσουν την… παράδοση

Ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Αειφόρων Μεθόδων Θήρευσης υποστηρίζει τη νομιμοποίηση των ξοβεργών, με επιχείρημα ότι η παγίδευση των αμπελοπουλιών πραγματοποιείται από τον Μεσαίωνα και είναι αναπόσπαστο κομμάτι της κυπριακής παράδοσης.

Η κ. Τσότσου επιβεβαίωσε ότι το αμπελοπούλι ήταν είδος προς κατανάλωση τον Μεσαίωνα, τονίζοντας: «Ήταν αναπόσπαστο κομμάτι της κυπριακής παράδοσης, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι σήμερα μπορούμε να επικαλούμαστε το θέμα της παράδοσης, για να συνεχίζουμε μια βάναυση και παράνομη δραστηριότητα».

Στοχεύουν σε δύο είδη

Επιχείρημα επίσης του κ. Νεοφύτου είναι ότι με τα ξόβεργα στοχεύουν μόνο σε δύο είδη: τη μαυροκέφαλη και την κοκκινοκέφαλη. Ο εκπρόσωπος των ακτιβιστών ξεκαθάρισε ποιο είναι το πρόβλημα, τόσο με τα ξόβεργα όσο και με τα δίκτυα: Είναι μη επιλεκτικές και μαζικές μέθοδοι παγίδευσης, εξηγώντας ότι, αν ένας κυνηγός θέλει να σκοτώσει ένα λαγό, θα τον σημαδέψει και θα πυροβολήσει το συγκεκριμένο ζώο, αυτό ονομάζεται επιλεκτικό μέσο και είναι νόμιμο.

Το μη επιλεκτικό μέσο σημαίνει ότι σ’ αυτό παγιδεύονται δεκάδες άλλα είδη. Στις περιπτώσεις και των δικτύων και των ξοβεργών, επίσημες καταγραφές έχουν αποδείξει ότι παγιδεύονται πάνω από 152 διαφορετικά είδη πουλιών, δηλ. περισσότερα από το 1/3 των πουλιών που υπάρχουν στην Κύπρο κινδυνεύουν απ’ αυτά τα μέσα.

Οι ακτιβιστές παραβιάζουν ιδιωτικές περιουσίες

Ο εκπρόσωπος του Παγκύπριου Συνδέσμου Αειφόρων Μεθόδων Θήρευσης κατηγόρησε τους ακτιβιστές ότι εισέρχονται σε ξένες περιουσίες και προκαλούν ζημιές. Ο κ. Παπαστυλιανού απέρριψε τις κατηγορίες, υποδεικνύοντας πως «ζητούμε συνεχή συνοδεία από το Κλιμάκιο Πάταξης Λαθροθηρίας της Κυπριακής Αστυνομίας, έτσι ώστε όπου εντοπίζονται παράνομα μέσα παγίδευσης, η Αστυνομία να κάνει τη δουλειά της».

Η απάντηση της εκπροσώπου της Επιτρόπου Διοικήσεως είναι οι ακτιβιστικές οργανώσεις μπορούν να κάνουν τη δουλειά τους μόνο με τη συνοδεία της Αστυνομίας, γι’ αυτό και μια από τις συστάσεις της Επιτρόπου είναι να παρέχεται η ανάλογη συνοδεία στις περιοδείες που κάνουν οι ακτιβιστές.

Επίσης, ο εκπρόσωπος των ακτιβιστών εξήγησε ότι όλες οι υποθέσεις για παράνομη είσοδο των ακτιβιστών σε περιφραγμένες περιουσίες οδηγήθηκαν στο δικαστήριο, όπου το Δικαστήριο αθώωσε τους κατηγορούμενους ακτιβιστές, με επιβολή προστίμου στους παραπονούμενους ιδιοκτήτες και καταβολή αποζημίωσης προς τους ακτιβιστές.

Σημαντικά έσοδα χάνει το κράτος

Σύμφωνα με την Έκθεση της Επιτρόπου Διοικήσεως για τα αμπελοπούλια, και βάσει στοιχείων του Πτηνολογικού Συνδέσμου, ενδέχεται κάθε χρόνο 2,5 εκατομμύρια πουλιά να είναι θύματα της παράνομης παγίδευσης. Η συντριπτική πλειοψηφία της παράνομης παγίδευσης και θανάτωσης αμπελοπουλιών λαμβάνει χώρα στην επαρχία Αμμοχώστου, στην περιοχή των βρετανικών βάσεων Δεκέλειας και στην νοτιο-δυτική επαρχία Λάρνακας.

Σύμφωνα, εξάλλου, με τα στοιχεία του Πτηνολογικού Συνδέσμου, το κράτος χάνει κάθε χρόνο σημαντικά έσοδα, μια και μένουν εκτός φορολογίας τα έσοδα από το εμπόριο του παράνομου θηράματος, το οποίο υπολογίζεται σε 15 εκατομμύρια ευρώ.

Μηδενική ανοχή και εντατικοί έλεγχοι

Αναλύοντας εκτενώς την περίπτωση παραπόνου που τέθηκε ενώπιόν της και καταγράφοντας τις απόψεις των εμπλεκόμενων μερών, η Επίτροπος Διοικήσεως υποδεικνύει: «Για να αντιμετωπιστεί πλήρως το φαινόμενο της παράνομης παγίδευσης και για να μπορεί να γίνεται λόγος πραγματικά για εφαρμογή της νομοθεσίας, θα χρειαστεί πολύς χρόνος και μεγάλος, κατά τη Διακήρυξη της Λάρνακας, ‘αγώνας’.

Γι’ αυτό και η πολιτική των αρμοδίων Αρχών για μηδενική ανοχή πρέπει να είναι σταθερή, χωρίς παρεκκλίσεις ή ελαστικότητα και να περάσει οριστικά από το στάδιο της διακήρυξης στην πρακτική υλοποίηση, ανεξαρτήτως των ενστάσεων ή αντιδράσεων που πιθανόν να προκύψουν ξανά ή της μαζικότητας οποιωνδήποτε διαμαρτυριών, ακόμα και αν επιδοκιμάζονται από το κοινό.

Η έμφαση των αρμοδίων Αρχών χρειάζεται να δίδεται στις περιοχές των επαρχιών Λάρνακας και Αμμοχώστου, όπου καταγράφεται το 75% της παράνομης παγίδευσης, χωρίς όμως να εγκαταλειφθεί ο έλεγχος περιοχών παγίδευσης σε άλλες επαρχίες ή να αποδυναμωθεί σε βαθμό που οι παγιδευτές να ενεργούν εκεί ανεξέλεγκτα. (…)

Να συνεχίσει η υποστήριξη της Αστυνομίας στις περιοδείες των οργανώσεων που ενδιαφέρονται σχετικά και διαθέτουν εθελοντές, όπως άρχισε από το 2008, για να αξιοποιούνται οι περιοδείες ως επιπρόσθετη δράση. Παράλληλα των ανωτέρω, να επιδιωχθεί και από τα δυο εμπλεκόμενα Υπουργεία καλύτερη συνεργασία με τις Αρχές των βρετανικών βάσεων, αφού παρατηρείται έξαρση της παγίδευσης στις περιοχές ελέγχου τους και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε ήδη να ενημερωθεί για τα μέτρα που πρόκειται να ληφθούν για την ενίσχυσή της», τονίζει, μεταξύ άλλων, στην Έκθεσή της η Επίτροπος Ελίζα Σαββίδου.

(…) Επιπτώσεις στον Τουρισμό μας από την παράνομη παγίδευση πουλιών!

Μέσω των τηλεφωνικών παρεμβάσεων που έγιναν κατά τη διάρκεια του προγράμματος, έγινε αναφορά στην κακή εικόνα για την Κύπρου που δημιουργείται από τη μαζική παγίδευση και τις επιθέσεις κατά ακτιβιστών. Υποδείχτηκε πώς η γενόμενη παρανομία από την εξολόθρευση τόσων πουλιών ενδέχεται να επηρεάσει τον τουρισμό μας.

Περισσότερα από 5.000 άτομα από διάφορες χώρες, με τους περισσότερους να προέρχονται από χώρες προέλευσης του τουρισμού μας, υπέγραψαν μηνύματα διαμαρτυρίας το 2010 για άμεση πάταξη του φαινομένου της παγίδευσης μεταναστευτικών πουλιών, τονίζοντας ότι θα μποϊκοτάρουν την Κύπρο ως τουριστικό προορισμό για τον τρόπο που συμπεριφέρονται στα πουλιά. Από έρευνα του Ιδρύματος Terra Cypria για τις επιπτώσεις στον τουρισμό από αυτήν την ενέργεια, εκτιμήθηκε η απώλεια αυτή σε 40-100 εκατομμύρια ευρώ τη συγκεκριμένη χρονιά.

Δείτε το δημοσιευμένο άρθρο ΕΔΩEnglish
Greek