Σταυρός της Ψώκας

Σταυρός της Ψώκας

Απαντήσεις στην κρίση

Γράφει ο Λεύκιος Σεργίδης

 

Η οικονομική κρίση μάς έχει σφιχταγκαλιάσει

Ακούγονται φωνές που λένε ότι η ανάπτυξη και μόνο η ανάπτυξη θα μας βγάλει από αυτή την κατάσταση. Κι όμως, οι σειρήνες αυτές, αν δεν αντιμετωπιστούν με σύνεση, στο πλαίσιο της βιωσιμότητας, υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να μας βουλιάξουν πιο βαθιά, σαν τους μαγεμένους θαλασσόλυκους.

Ας δεθούμε στα κατάρτια και ας κρατηθούμε για λίγο σαν σύγχρονοι «Οδυσσείς» και να αναλογιστούμε. Ποια πορεία πρέπει να ακολουθήσουμε ώστε κι εμείς αλλά και τα παιδιά μας να ζούμε άνετα και να απολαμβάνουμε τα ίδια αγαθά;

Η αλόγιστη κι ασύδοτη ανάπτυξη, φαίνεται να είναι ένας από τους κύριους λόγους που μας «χτύπησε» η οικονομική κρίση. Χτίσαμε, πουλήσαμε, φουσκώσαμε την οικονομία και γεμίσαμε με  business men. Και ξαφνικά… ΜΠΑΜ! Η αλόγιστη ανάπτυξη, πέρα από τα άλλα κακά, έχει πληγώσει για τα καλά και το άλλοτε παρθένο φυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον του νησιού μας. Δύο σε ένα αυτή η αλόγιστη ανάπτυξη! Ούτε σαμπουάν μαλλιών με μαλακτικό να ήταν.

Αλλά αν δεν κάνουμε την ανάπτυξη που ξέρουμε να κάνουμε, τι να κάνουμε, θα πείτε; Να μπούμε μέσα στις σπηλιές και να κρατάμε λυχνίες;

Όχι. Κι εδώ είναι που μπαίνει η έννοια της αειφορίας. Να δουλέψουμε προς την αειφόρο βιώσιμη ανάπτυξη. Με σεβασμό στην κοινωνία, στην οικονομία και το περιβάλλον.

Και τώρα θα λες…. «Τι φιλοσοφίες και θεωρίες μάς πουλά ετούτος;». Πάμε μια βόλτα στην Πάφο. Να δούμε ένα παράδειγμα εναλλακτικού τουρισμού! Πώς μια περιοχή που είναι προστατευόμενη μπορεί να τραβά κόσμο και χρήμα στο νησί μας. Από την Πόλη Χρυσοχούς ακολουθούμε την ταμπέλα προς Στενή, μετά Περιστερώνα και μετά Λυσό. Προχωρούμε ακόμη λίγο και φτάνουμε στον Σταυρό της Ψώκας.

Παλιά τον έλεγαν Σταυρό της Ψώρας, γιατί, σύμφωνα με την παράδοση, μια κοπέλα με ψωρίαση ήρθε στην περιοχή και γιατρεύτηκε. Στη συνέχεια έκτισε μια εκκλησία προς τιμή του θαύματος αυτού. Με το πέρας των χρόνων το όνομα άλλαξε σε Σταυρός της Ψώκας πιθανόν για να είναι πιο προσελκύσιμο.

Μια πανέμορφη περιοχή μέσα στη φύση και το πράσινο. Βρίσκεται στην καρδιά μιας από τις πιο σημαντικές περιοχές για το κυπριακό περιβάλλον, το Δάσος Πάφου. Και εκεί που θα περίμενες ότι μέσα στο κέντρο μιας προστατευόμενης περιοχής θα είχε μόνο αγρινά και κουρκουτάδες, ξαφνικά βλέπεις το Δασικό Σταθμό. Υπάρχουν καταλύματα για να μείνεις, μετά από συνεννόηση με το Σταθμό, αλλά και κατασκηνωτικός χώρος για αντίσκηνα. Ο κύριος Ξενής και η κυρία Κυριακή έχουν το αναψυκτήριο και αν μείνετε τη νύκτα μπορούν να σας κάνουν και φαγητό. Ο κύριος Ξενής πληροφοριακά είναι μάστρος στη σούβλα!

Δίπλα στο σταθμό έχει περίκλειστο χώρο με αγρινά, αλλά αν περπατήσεις τα μονοπάτια στην περιοχή μπορεί να τα δεις να κυκλοφορούν ελεύθερα στην άγρια φύση.

Μπορείς να περπατήσεις το μονοπάτι της Χορτερής και άλλα μονοπάτια, αλλά δοκίμασε να ανεβείς και στον Τρίπυλο! Είναι το ψηλότερο σημείο της περιοχής και αν πετύχεις καλοκαιριά, η θέα θα είναι μοναδική. Από τον Τρίπυλο μπορείς να κατεβείς με τα πόδια στην Κοιλάδα των Κέδρων. Οι κέδροι της περιοχής είναι ενδημικοί, δηλαδή υπάρχουν μόνο στην Κύπρο και πουθενά αλλού στον κόσμο. Τα κουκουνάρια τους είναι πολύ όμορφα και θα προσέξεις ότι βγαίνουν όλα προς τα πάνω σε αντίθεση με τους πεύκους!

Η περιοχή στο Σταυρό της Ψώκας είναι ένα τρανταχτό παράδειγμα σχετικά με το τι θα μπορούσαμε να αναδείξουμε αυτή την περίοδο, ώστε να προσελκύσουμε εναλλακτικό τουρισμό στο νησί μας.

Η προστασία και ανάδειξη του περιβάλλοντος μπορεί να μας προσφέρει ένα γερό υπομόχλιο για να βγούμε καθαροί τόσο οικονομικά αλλά και περιβαλλοντικά τις δύσκολες αυτές περιόδους. Οι κρίσεις φέρνουν συχνά στην επιφάνεια ευκαιρίες που παλιά αγνοούσαμε. Και αν δεν με πιστεύετε ότι οι περιοχές μας είναι μαγευτικές, κάντε μια βόλτα αυτό το σαββατοκύριακο στον Σταυρό της Ψώκας και είμαι σίγουρος ότι θα πίνετε καφέ στην υγειά μου.  English
Greek