Τουλίπες στον Ακάμα;

Τουλίπες στον Ακάμα;

Ο χρόνος κυλά γρήγορα και όλοι τρέχουμε στις δουλειές μας, όμως κάνε μια στάση και κοίταξε λίγο έξω τα δέντρα και τα λουλούδια που έχουν ξεκινήσει να ανθίζουν. Κάποια γνωστά και κάποια άλλα άγνωστα, όμως σίγουρα οι εικόνες που απολαμβάνουμε μάς κάνουν να χαιρόμαστε που ζούμε σε αυτόν το τόπο. Μετά, φυσικά, κοιτάμε το πορτοφόλι μας και…άσ’ τα να πάνε!

Και ναι, στην Κύπρο έχουμε άγριες τουλίπες! Έχουμε δύο είδη και μάλιστα η μια φυτρώνει μόνο στην Κύπρο, για αυτό και τη λένε «Tulipa Cypria». Είναι πολύ σπάνιο φυτό, κατ’ ακρίβεια έχουμε μόνο 6000 φυτά στην Κύπρο και πουθενά αλλού στον κόσμο. 4000 από αυτά βρίσκονται στα κατεχόμενα, στον Κορμακίτη. Ένας μικρός αριθμός βρίσκεται μέσα στη νεκρή ζώνη στο Μάμμαρι και τα υπόλοιπα φυτά στον Ακάμα. Και μη νομίζεις ότι η άλλη τουλίπα της Κύπρου φυτρώνει απεριόριστα. Εκείνη αριθμεί περίπου 20.000 «άτομα» και τη βρίσκουμε κυρίως στο Πολέμι και στο Στρουμπί.

Έχουμε, λοιπόν, μια πανέμορφη τουλίπα που τη βρίσκουμε μόνο στην Κύπρο και πρέπει να την προστατέψουμε. Η τουλίπα έχει βολβό, αλλά ακόμη κι αν την κόψεις χωρίς το βολβό, προκαλείς σοβαρά προβλήματα στα διάφορα στάδια της ζωής της. Ποιες να είναι άραγε οι κυριότερές της απειλές; Η υπερσυλλογή και η υπερβόσκηση. Δηλαδή πάλι ο άνθρωπος καταστρέφει τη φύση! Σίγουρα θα έχεις δει στα φώτα της τροχαίας κάποιον ηλικιωμένο κύριο να πουλά τουλίπες. Ε, αυτός είναι ένας κύριος δράστης. Και μην περιμένεις ότι θα κατέβουν τα μέλη της ΜΜΑΔ να τον συλλάβουν όπως στο Χόλιγουντ, αν και είναι παράνομο αυτό που κάνει. Εσύ όμως μην αγοράσεις. Μόνο έτσι θα σωθεί άμεσα η κατάσταση. Άμα δεν αγοράζουν οι ντόπιοι, θα σωθεί η τουλίπα της Κύπρου. Για τα πρόβατα και τις κατσίκες, τι να πούμε; Διατροφική εκπαίδευση δεν επιδέχονται και μέσα στον Ακάμα υπάρχουν σχεδόν παντού αμολημένα, κατασπαράζοντας τα λουλουδάκια. Ελπίζουμε σύντομα να εφαρμοστεί ένα «sheep control» στην Κύπρο.

Τουλίπες στον Ακάμα ώστε… Αυτός ο Ακάμας έχει τόσες κρυφές ομορφιές. Θαλάσσιες χελώνες που φωλιάζουν στη Λάρα, πανέμορφους θάμνους με αοράτους, λίγο πιο ψηλά πευκοδάση, αρπακτικά και άλλα σπάνια πουλιά και τώρα και τουλίπες. Αυτός ο τόπος είναι ένας θησαυρός για την κυπριακή αλλά και την ευρωπαϊκή φύση. Γι’ αυτό και έχει ενταχθεί στο Πανευρωπαϊκό Δίκτυο περιοχών Natura 2000, εντός των οποίων προσπαθεί όλη η Ευρώπη να προφυλάξει τα πιο σπάνια είδη φυτών και ζώων.

Τώρα σίγουρα θα διερωτάσαι «μα πού μπορώ να δω αυτήν την τουλίπα». Ε όχι, δεν θα σου πούμε, γιατί μπορεί να μας διαβάζει και εκείνος ο ηλικιωμένος που λέγαμε πριν και να πάει να μας τις βγάλει κι αυτές! Οπόταν θα σου πούμε μόνο ότι βρίσκεται κάπου στα ορεινά του Ακάμα, σε δύο τοποθεσίες. Μπορείς να πας να εξερευνήσεις να τις βρεις, αλλά ένα σου λέω, και να μην τη βρεις, η όλη διαδρομή μέσα στην πανέμορφη φύση θα σου μείνει αξέχαστη.English
Greek