8+1 λόγοι για να προστατέψεις τη βιοποικιλότητα!

8+1 λόγοι για να προστατέψεις τη βιοποικιλότητα!

Βιοποικιλότητα:  ένας όρος που όλο και πιο συχνά εμφανίζεται στην καθημερινότητα μας!


Τι είναι πάλι αυτό το “φρούτο”;  Είναι χρήσιμο για μας; Ας τα πάρουμε από την αρχή… βιοποικιλότητα όπως λέει και η λέξη είναι η ποικιλία της ζωής δηλ. το σύνολο των ζωντανών οργανισμών πάνω στη γη.  Και βέβαια η ερώτηση είναι, γατί μας ενδιαφέρει εμάς η βιοποικιλότητα και πρέπει να μας απασχολεί η προστασία της;

1. Καταρχήν ο άνθρωπος είναι μέρος αυτής της αλυσίδας, επομένως όταν εξαφανίζονται κάποια φυτά ή ζώα έχει άμεσο αντίκτυπο στη δική μας επιβίωση. Σύμφωνα με έρευνες κάθε 20 λεπτά εξαφανίζεται κι ένα είδος από τον πλανήτη μας….

2. Είναι πηγή τροφής. Περισσότερα από 7,000 φυτά χρησιμοποιούνται ως τροφή για τους ανθρώπους στις μέρες μας… με την οικονομική κρίση θα μας χρειαστεί αυτό!

3.  «Εάν οι μέλισσες εξαφανιστούν από τον πλανήτη, η ανθρωπότητα θα έχει μόνο τέσσερα χρόνια ζωής ακόμα» σύμφωνα με τον Άλμπερτ Αϊνστάιν. Και αυτό γιατί; Επειδή μια από τις πιο σημαντικές υπηρεσίες που μας προσφέρουν δωρεάν οι μέλισσες είναι η επικονίαση δηλ. η γονιμοποίηση του άνθους για να γίνει καρπός. Χωρίς την επικονίαση, η τροφή που καταλήγει στο πιάτο μας θα ήταν πολύ λιγότερη καθώς το 1/3 των καλλιεργειών βασίζεται σε αυτήν.

4. Έχει οικονομική αξία! Για παράδειγμα η επικονίαση που κάνουν οι μέλισσες, είναι μια δωρεάν υπηρεσία της φύσης που εκτιμάται €165 δις/χρόνο, αν δεν υπήρχαν θα έπρεπε να πληρώσουμε για αυτή την ενέργεια, αν καταφέρναμε να βρούμε τον τρόπο βέβαια.

5. Το ήξερες ότι μια εντομοφάγος νυχτερίδα καταναλώνει 3.000 έντομα σ΄ ένα βράδυ; Σκέψου… ρυθμίζει φυσικά τον πληθυσμό των εντόμων! Και εννοείται ότι δεν ισχύουν οι μύθοι ότι μπλέκονται στα μαλλιά σου, σου πίνουν το αίμα κτλ

6. Για την καταπολέμηση διάφορων ασθενειών μας προσφέρει τη λύση η ίδια η φύση για παράδειγμα το θυμάρι συμβάλει φυσικά στην καταπολέμηση της γρίπης, του κρυολογήματος και του βήχα, ενώ παράλληλα βοηθά στις ημικρανίες, κατάθλιψη κ.α.  

7. Είναι η βάση για τη κατασκευή φαρμάκων. Για παράδειγμα η γνωστή μας ασπιρίνη είναι κατασκευασμένη από ένα οργανικό μόριο που προέρχεται από την ιτιά.

8. Η φύση πέραν από την υγεία μας φροντίζει και για την ομορφιά μας! Το αβοκάντο λόγου χάρη που είναι πλούσιο σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, Α, D, Ε, βιταμίνη Κ, ψευδάργυρο και σίδηρο. Ανανεωθείτε τώρα τις γιορτές με μια μάσκα από 1/2 αβοκάντο, 1 κουταλιά της σούπας μέλι και 1 κουταλιά της σούπας γιαούρτι.

9. Τέλος, μια εκδρομή στον καθαρό αέρα σου προσφέρει ηρεμία, εσωτερική αναγέννηση και λειτουργεί σαν ένα «φυσικό λίφτινγκ» για τον οργανισμό μας.


Η κεντρική φωτογραφία είναι του Ναθανάηλ Ανδρέου!

Δείτε το δημοσιευμένο άρθρο ΕΔΩEnglish
Greek