Κύπρος: Ώρα για δράση! 2013

Κύπρος: Ώρα για δράση! 2013

Γράφει η Κλειώ Βαριάνου 

 

Let's Do it Cyprus! 2013

Η μεγαλύτερη περιβαλλοντική εκστρατεία καθαρισμού

για 2η συνεχή χρονιά. Στις 19 Οκτωβρίου 2013 γίνε και εσύ εθελοντής!

 

Το «Lets Do It World!» είναι μία διεθνής εθελοντική καμπάνια που ξεκίνησε στην Εσθονία το 2008, με σκοπό τον καθαρισμό της χώρας σε μόνο μία μέρα. Από τότε, πολίτες από όλο τον κόσμο έχουν καθιερώσει ετήσιους καθαρισμούς στις πόλεις τους, περνώντας ένα μήνυμα αισιοδοξίας για τη σωτηρία του περιβάλλοντος.

 

Σκοπός της εκστρατείας είναι ο καθαρισμός των φυσικών περιοχών μας (παραλίες, δάση, λίμνες κ.λπ.). Έχει ήδη γίνει η χαρτογράφηση των σκουπιδιών σε όλο το νησί (δηλ. η δημιουργία ενός χάρτη με την αποτύπωση όλων των σημείων στα οποία παρατηρήθηκαν απόβλητα) και το επόμενο βήμα είναι η μέρα καθαρισμού που θα είναι στις 19 Οκτωβρίου 2013.

 

Οι εθελοντές θα συλλέγουν χαρτί, αλουμίνιο, πλαστικό και άλλα οικιακά απορρίμματα τα οποία θα ταξινομηθούν ανάλογα και θα συλλέγονται από τις εταιρείες διαχείρισης αποβλήτων. Στη συνέχεια, τα απόβλητα θα μεταφέρονται στην επίσημη χωματερή της περιοχής, όπου θα γίνει η τελική διαλογή και θα καθοριστεί ο προορισμός τους (π.χ. ανακύκλωση, ΧΥΤΑ κ.λπ.).

 

Μερικοί από τους στόχους της εκστρατείας:

  • Η περιβαλλοντική ενημέρωση του κοινού καθώς και η ανάδειξη του φυσικού πλούτου του νησιού μας
  • Η ευαισθητοποίηση και η εκπαίδευση των κατοίκων της Κύπρου για τη σωστή διαχείριση των σκουπιδιών (μείωση, επαναχρησιμοποίηση και ανακύκλωση) και γενικά για τη σωστή διαχείριση των φυσικών πόρων
  • Η εφαρμογή μιας περιβαλλοντικά φιλικής και αειφόρου μορφής τουρισμού στην Κύπρο
  • Η συμπερίληψη της Κύπρου στις πιο καθαρές χώρες παγκοσμίως
  • Ο καθαρισμός όσο το δυνατόν περισσότερων περιοχών με τη συμβολή και των μικρών καθαρισμών που θα οργανώνονται κατά τη διάρκεια όλου του έτους.

 

Με αφορμή αυτή την καμπάνια, ας ελπίσουμε ότι θα ευαισθητοποιηθούν για το θέμα των σκουπιδιών και του περιβάλλοντος γενικότερα, όσο το δυνατόν περισσότεροι συμπολίτες μας.

Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να δηλώσουν συμμετοχή στο letsdoitcyprus@gmail.com. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στα links που ακολουθούν.

 

Green Fact

  • Το «Let's Do It» έχει εξαπλωθεί παγκοσμίως και έχει εφαρμοστεί επιτυχώς σε 91 χώρες μέχρι στιγμής, με 22.128 καθαρισμένα σημεία στον παγκόσμιο χάρτη
  • Πέρσι κατά την ημέρα καθαρισμού στην Κύπρο, συμμετείχαν 4000 άτομα, επιτυγχάνοντας τον καθαρισμό 150 φυσικών περιοχών

 

Green Pages

Let's Do it Cyprus! 2013

http://letsdoitcyprus.wordpress.com/

 

Let's Do it World

http://www.letsdoitworld.org/English
Greek